Gelreman Ronald Bos op zijn eerste hele triatlon

Onlangs heb ik onder begeleiding van Inflowcoaching mijn Gelreman hele Triathlon volbracht. Een fantastische ervaring, zowel de weg ernaar toe als de dag zelf.

Martijn heb ik leren kennen bij onze Triathlon vereniging Triami. Toen Martijn in 2018 de Ironman in Maarstricht deed heb ik, als startende Tri-atleet, hem de hele dag van tijd tot tijd gevolgd op de Ironman app. In 2017 was ik gestart met korte Triathlons en ervaarde ik veel plezier maar ook veel worsteling in het beter worden. Ik kwam fysiek nogal al van ver en ben ik geen mens die bekwaam is in ‘matigheid’. Dit is een belangrijk element voor duursport. In deze periode was ik tevens aan het trainen voor de hele marathon van Amsterdam. Tijdens het volgen van Martijn op deze dag vond ik zijn prestatie echt onmenselijk. Een halve etmaal aan een stuk doorsporten? Hoe kan dat nou?? Ik kon er niet bij maar het bleef me in de daarop volgende weken ook bezig houden.

In de weken erna heb ik er over nagedacht en was ik mezelf voortdurend aan het uitdagen. “het lopen lukt zou kunnen lukken, fietsen kan ik in ieder geval t/m 100 km maar zwemmen is wel erg lastig en moet nog veel beter”. Na het behalen van de Marathon wilde ik graag de knoop doorhakken en heb ik het met mijn echtgenoot besproken wat voor prijs ik maar ook het gezin moest betalen voor de trainingsperiode naar de Triathlon toe. Ook in mijn bedrijf zou de trainingsperiode consequenties hebben in mijn aanwezigheid en aandacht. Daarbij ben ik bijna 50 jaar en dus ook geen 25 jaar oud meer. Uiteindelijk hebben we beslist: Ik zou er helemaal voor gaan!

Nu de weg ernaar toe: Ik voelde me helemaal niet zeker over mijn kennis over een juiste trainingsmethode naar de Triathlon toe, ik  wist dat ik hulp nodig zou hebben. Omdat Martijn de hele Triathlon gedaan heeft maar ook enorm bezig was geweest met trainingsmethodes heb ik gevraagd of hij mijn schema’s wilde maken. Hij stelde mij voor dit te doen i.c.m. HRV metingen. Na uitleg over het traject gaf mij dit optimaal vertrouwen dat het succesvol kon gaan worden. De kunst van een effectieve trainingsperiode is de trainingen uit te voeren wanneer je lichaam voldoende hersteld is en er verder geen stress factoren aanwezig zijn. Daarbij moest ik leren op lage hartslag te trainen (en dat past niet bij mijn karakter). Elke ochtend bij het ontwaken heb ik 2 minuten mijn HRV gemeten. Deze informatie als ook mijn trainingsprestaties waren real-time inzichtelijk voor Martijn en zo heb ik 3-wekelijkse trainingen gekregen met af en toe een coaching gesprek. De trainingsperiode verliep erg soepel en de groei was zichtbaar, ik heb mij nog nooit zo fit en energiek gevoeld. Ook de focus voor zo’n prestatie voelt fantastisch

De Gelreman dag zelf brak aan: We stonden met de camper op het terrein zelf. Ik sliep nauwelijks en was voor de wekker om 5:00 uur allang wakker. Eten, drinken en voorbereiden dan maar. Om 6:00 uur inchecken en zenuwachtig wachten tot het zover was. Uiteindelijk om 7:00 uur precies ging de hoorn af en gingen we! Het zwemmen ging goed. Ik kwam na 1:20 uur ontspannen uit het water en voelde me goed. Na de (te lange) wissel, hup , op de fiets om 4 rondes te gaan fietsen over de prachtige dijken rond Bemmel en Huissen. Het was warm maar de rijwind zorgde voor de nodige koeling. Ik maakte me vooraf best zorgen over voldoende vocht en voeding, dit was nl. nog al eens mislukt en dan loop je energievoorraad makkelijk leeg op zo’n inspanning. Onderweg ben ik ongelofelijk veel aangemoedigd door vrienden en kennissen, wat is dat geweldig, ik heb nooit geweten wat voor impact dat heeft! De laatste halve ronde ben ik zachter gaan fietsen om zo fit mogelijk te starten met de marathon. Deze wissel ging beter als de eerste en de start met lopen ging eigenlijk perfect. Daarna maakte ik de fout door, uit angst, teveel gelletjes te eten waardoor ik misselijk werd. Ook sloeg de warmte behoorlijk toe, het was 30 graden en er stond nauwelijks wind. Mijn hartslag zakte en ik kon hierdoor, voor mijn gevoel,  niet zo hard lopen als ik wilde. Na 3,5 uur lopen koelde het wat af en voelde ik ook weer extra energie om wat harder te lopen en zo heb ik de marathon eigenlijk best goed geëindigd. Het laatste half uur heb ik vele emoties ervaren, vaak alleen: het was gelukt!!! De finish was voor mij spectaculair, allemaal, clubleden, lieve vrienden en familie die mij op stonden te wachten. De totaaltijd was 12:17 uur en daar ben ik tevreden mee. Fantastisch!

Terugkijkend krijg ik zin om nieuwe doelen te stellen. Maar even geen hele triatlon maar zeker wel een paar halve in 2020!

Ik heb de werkwijze van Martijn als ontzettend prettig en effectief ervaren. In een ontspannen sfeer en werkwijze heeft hij mij naar dit geweldige evenement begeleid. Ik kan wel zeggen dat me dit zonder hem niet gelukt was!