Ademhalingsfrequentie (Respiration Rate)

Wat is het?

Ademhalingssnelheid beschrijft hoe vaak je in een minuut in- en uitademt. Het is ook een primair vitaal teken samen met hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Ademhalingssnelheden in rust liggen meestal tussen 12-20 keer per minuut tijdens rust en kunnen ongeveer 40-50 keer per minuut zijn tijdens intense fysieke activiteit. Deze toename van de ademhalingssnelheid weerspiegelt de verhoogde zuurstofbehoefte bij het produceren van aerobe energie.

Belangrijkste voordelen:

Bekendheid met je lichaam
Monitor veranderingen in de tijd
Herken wanneer je harder werkt dan normaal

Hoe het werkt?

Elke ademhaling die u inneemt, wordt gecodeerd in uw hartslagvariabiliteit (HRV). De tijdsduur tussen opeenvolgende hartslagen wordt iets korter als je inademt en wordt langer als je uitademt. De term voor dit biologische fenomeen is Respiratoire Sinusaritmie (RSA).

De mogelijkheid om de ademhalingssnelheid analytisch te extraheren uit HRV-gegevens is afhankelijk van nauwkeurige hartslaggegevens. De mate waarin de ene hartslag van de ene slag naar de volgende verandert, kan een kwestie van milliseconden zijn. Uitdagende monitoringcondities met betrekking tot de uitvoering van fysieke activiteit betekenen dat de voor deze analyse benodigde uiterste nauwkeurigheid alleen kan worden bereikt met behulp van een hartslagmeter van het borstbandtype.