Marcel

Voorwoord:

Even een kort berichtje voorafgaand aan een copy van de tekst uit het Parool van november 2012, drie maand na de dood van Marcel. De tekst bevat nog al confronterende woorden. Ik heb hier toch voor gekozen het te plaatsen omdat het het meest feitelijk weergegeven kranten bericht is wat ik kon vinden.

Op deze manier wil ik een herinnering aan Marcel in leven houden en tevens uitnodigen met jezelf aan het werk te gaan en hulp te vragen wanneer je in de knel zit. Hoe lastig dit ook is.

Marcel is naast mijn gezinssituatie vroeger en heden een van mijn grote bronnen van motivatie om bij te dragen aan het menselijk leed veroorzaakt door stress.

Stressvrij is een utopie. Leren omgaan met stress is heel goed te ontwikkelen. Ik begeleid je er graag bij!

DAAN HAKKENBERG, Het parool 14 novmeber 2012

DEVENTER – De politie heeft dagen op de verkeerde plek gezocht naar Marcel Diepstraten (40), die begin september om het leven kwam bij een auto-ongeval op de A1 bij Stroe. Diepstraten werd uiteindelijk vier kilometer verderop gevonden. Bij toeval, zo blijkt uit onderzoek. Direct na de fatale crash, 01.15 uur in de nacht van 7 op 8 september, kwam bij de meldkamer van de politie een telefoontje binnen van een getuige. Een automobilist was net op de A1 ter hoogte van Stroe met hoge snelheid ingehaald, hij zag een vonkenregen en opeens was een auto van de weg verdwenen. Zes politieauto’s rukten direct uit, op zoek naar het slachtoffer. Zonder resultaat. Uit onderzoek blijkt nu dat agenten uren op de verkeerde plek zochten. De politie ging ervan uit dat de auto was gecrasht op de weg van Amersfoort naar Apeldoorn, terwijl Marcel Diepstraten die nacht in omgekeerde richting reed. De agenten zijn naar de verkeerde plek gestuurd. De verwarring in de meldkamer ontstond doordat de getuige zei op de rechterrijbaan te rijden. Logisch, aangezien hij zojuist links was ingehaald. Eén probleem: in politiejargon is de rechterbaan de weg van Amersfoort naar Apeldoorn. “Er is ook aan de andere kant van de weg gezocht, maar je zoekt het meest intensief op de plek waar het gebeurd moet zijn,” zegt Paul Koetsier van de politie Gelderland Midden.

De agenten reden wel langs het autowrak, maar zagen het in het donker niet, doordat de middenberm daar dichtbegroeid is en lager ligt dan de snelweg. De accu was uit de auto geschoten, dus de lichten deden het niet meer, en het nummerbord lag omgekeerd in het gras en gaf geen reflectie. Ook bij een volgende zoekactie ging het mis. Een andere automobilist belde zondag: hij dacht een wrak te hebben gezien. De politie had het druk, dus trokken medewerkers van Rijkswaterstaat erop uit – ook naar de verkeerde plek. Uiteindelijk was het vrachtwagenchauffeur Tonny den Ouden uit Nijkerk die Diepstraten vond. Hij reed bijna vier dagen na de crash langs met zijn betonauto. Hij merkte het wrak op in zijn achteruitkijkspiegel en ging zelf poolshoogte nemen. En deed een gruwelijke vondst. Diepstratens arm hing uit het raam. Het slachtoffer zelf lag op z’n kop in de auto. Hij had geen identiteitspapieren bij zich en zijn ernstige beschadigde gezicht was onherkenbaar. Alleen op basis van zijn gebit weten ze dat het om Diepstraten gaat. “Het lichaam was absoluut niet meer toonbaar voor confrontatie,” zegt politiewoordvoerder Koetsier.

Dat Marcels vader Jos Diepstraten vier dagen niets hoorde van Marcel, is niet raar. Dat gebeurde wel vaker, zegt hij. “Maar we speelden praktisch elke dag online Scrabble.” Pa op de iPad en Marcel op zijn telefoon. Na de nacht van 7 op 8 september bleef het stil. Marcel legde geen nieuwe woorden meer. “Zijn reactie bleef weg. Dat vond ik wel vreemd.” Volgens de politie is niet te zeggen of Marcel nog had geleefd als agenten het wrak direct hadden ontdekt. Politiewoordvoerder Koetsier: “Elke seconde telt op zo’n moment. Ik wil niet zeggen dat hij nog had geleefd. Maar elke gelegenheid om hem te vinden, was er één geweest.” De politie erkent dat er fouten zijn gemaakt en heeft de procedures in de meldkamer inmiddels aangepast. Jos Diepstraten heeft de afgelopen weken een paar keer contact gehad met de politie. Hij denkt dat zijn zoon het toch niet had overleefd. “Uit sectie is gebleken dat hij onmiddellijk bewusteloos was. Hij is binnen tien minuten tot twee uur overleden, is ons verteld. Er zijn fouten gemaakt en er is op de verkeerde plek gezocht. Ik kon er verschrikkelijk boos om worden, maar ik berust er nu in. De politie heeft excuses aangeboden en die heb ik geaccepteerd. Maar het blijft afschuwelijk.” Dat de familie geen afscheid heeft kunnen nemen van Marcel, doet diens vader misschienwel het meeste pijn. Marcels lichaam was daarvoor te verminkt. “Hij kon vier dagen later niet meer opgebaard worden en we hebben hem niet meer kunnen zien. We hebben afscheid moeten nemen van een kist.”